Abstract
Objective: Hyperthyroidism causes secondary osteoporosis. The aims of our study were to asses how frequent osteoporosis is seen in hyperthyroidism, can euthyroidism reverse bone loss in hyperthyroid osteoporotic patients, do anti resorptive agents provide additional benefit when added to antithyroid drugs and if so which one is most beneficial.
Material and Methods: This study was performed retrospectively in hyperthyroid patients who were diagnosed between 1999 and 2003 in Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Endocrinology Department. All patients were still hyperthyroid despite antithyroid therapy at the time of first bone mineral densitometry. Second bone mineral densitometry was performed after at least 8 months of therapy for osteoporosis (calcitriol, biphosphonates or calcitonin plus 500 g/day calcium). The bone mineral densities were measured with dual energy X ray absorptiometry. 61 patients (48 females and 13 men) met the criteria. There was also 38 healthy controls (24 females and 14 men).
Results: In this retrospective study we found that osteoporosis frequency in hyperthyrodism is 72,13 % and adding anti resorptive agents to anti thyroid therapy is beneficial. This benefit seems more apparent with calcitriol and biphosphonates.
Conclusion: Ostetoporosis is still frequent in hyperthyrodism. Adding anti resorptives to anti thyroid therapy, especially calcitriol or biphosphonates, can be recommended.
Hipertiroidide Osteoporoz Sıklığı, Hipertiroidisi Olan Osteoporotik Hastalarda Osteoporoz Tedavi Şemalarının Değerlendirilmesi
Özet
Amaç: Hipertiroidi sekonder osteoporoza neden olan bir durumdur. Çalışmamızın amaçları hipertiroidide osteoporoz sıklığını, hipertiroidisi olan osteoporotik hastalarda ötiroidizm sağlanmasının kemik kaybını geri döndürüp döndüremeyece¤ini, anti rezorptif ajanların anti tiroid ilaçlara eklenmesinin ilave yarar sağlayıp sağlamayacağını ve eğer sağlıyorsa hangisinin daha yararlı olduğunu değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma 1999-2003 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tanı alan hipertiroidili hastalarda retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir.İlk kemik mineral dansitometrisi sırasında tüm hastalar antitiroid tedaviye rağmen hipertiroiddi. İkinci kemik mineral dansitometrisi en az 8 aylık osteoporoz tedavisi (kalsitriol, bifosfonat ya da kalsitonine ilave 500 mg/gün kalsiyum) sonrası elde edildi. Kemik mineral yoğunluğu dual enerjili X ışını absorpsiyometrisi ile ölçüldü. Altmış bir hasta (48 kadın ve 13 erkek) kriterleri karşıladı. Otuz sekiz sağlıklı kontrol (24 kadın ve 14 erkek) de alındı.
Bulgular: Biz bu retrospektif çalışmada hipertiroidide osteoporoz sıklığını %72.13 oranında ve anti tiroid tedaviye anti rezorptif ajanlar eklenmesini yararlı olarak bulduk. Bu yararlı etki kalsitriol ve bifosfonatlarla daha belirgin görülmektedir.
Sonuç: Hipertiroidide osteoporoz sıklığı hala fazladır. Anti tiroid tedaviye anti rezorptif ajanalrın, özellikle kalsitriol ve bifosfonatların, eklenmesi tavsiye edilebilir.
Anahtar kelimeler: Hipertiroidi, osteoporoz, sıklık, tedavi