Endocrinology Research and Practice
Original Article

Continuous Glucose Monitoring Results in Idiopathic Postprandial Syndrome

1.

İstanbul Science University, Faculty of Medicine, Section of Endocrinology and Metabolism, Department of Medicine, Istanbul, Turkey

Endocrinol Res Pract 2007; 11: 44-47
Read: 2214 Downloads: 445 Published: 04 April 2022

Abstract
Objective: Although idiopathic postprandial syndrome is popular in the media, it is accepted as a controversial nondisease in the medical community. The aim of this study was to assess interstitial glucose profiles of patients with idiopathic postprandial syndrome, in their routine daily activities.
Material and Methods: Eight women with symptoms of idiopathic postprandial syndrome participated to the study. The subjects were 39±9 years old, with a mean BMI of 23±3 kg/m2. Fasting venous glucose was 4.94±0.39 mmol/l. 227 interstitial glucose readings were obtained with GlucoWatch Biographer.
Results: Continuous glucose monitoring showed that preprandial glucose was 4.75±0.87 mmol/l. Peak postprandial glucose level was 9.28 mmol/l, and average time to peak glucose was 74 minutes. Nadir glucose value was 3.5 mmol/l and average time to nadir glucose was 110 minutes. There were ten symptomatic episodes in six patients. There were no glucose readings below 3 and 3.3 mmol/l, commonly accepted threshold values for neuroglycopenic and adrenergic symptoms of hypoglycaemia, respectively.
Conclusion: Subjects reporting symptoms that they attribute to idiopathic postprandial syndrome do not have low interstitial glucose concentrations, as assessed by continuous glucose monitoring with GlucoWatch Biographer. 

İdiopatik Postprandial Sendromda Devamlı Glukoz Monitorizasyon Sonuçları

Özet
Amaç:
İdiopatik postprandial sendrom yazılı ve görsel basında popüler olsa da, tıp camiasında tartışmalı bir konudur ve bir hastalık olarak kabul edilmemektedir. Bu çalışmanın amacı idiopatik postprandial sendromu olan hastaların günlük rutin aktivitelerindeki interstisyal glukoz düzeylerini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntemler: İdiopatik postprandial sendrom semptomları olan sekiz kadın çalışmaya alındı. Yaş ortalamaları 39±9 yıl, vücut kitle endeksi ortalamaları 23±3 kg/m2 idi. Açlık venöz plazma glukoz ortalamaları 4,94±0,49 mmol/l idi. GlucoWatch Biographer ile 227 intertisyal glukoz değeri ölçüldü.
Bulgular: Subjelere uygulanan devamlı glukoz monitorizasyonu, preprandial glukoz değerinin 4,75±0,87 mmol/l olduğunu gösterdi. Pik postprandial glukoz değeri 9,28 mmol/l idi ve pik glukoz değerine ulaşmadaki ortalama zaman 74 dakika idi. En düşük glukoz değeri 3,5 mmol/l idi ve en düşük glukoz değerine ulaşmadaki ortalama zaman 110 dakika idi. Altı hastada on defa semptomatik epizot gelişti. Hiç bir glukoz değeri adrenerjik semptomların gelişmesi için eşik değer kabul edilen 3,3 mmol/l veya nöroglikopenik semptomlar için eşik değer kabul edilen 3 mmol/l altında değildi.
Sonuç: Bu çalışmada idiopatik postprandial sendrom semptomları olan hastaların devamlı glukoz monitorizasyon tekniği ile değerlendirilmesi sonucu, düşük interstisyal glukoz konsantrasyonları geliştirmedikleri tespit edildi. 
Anahtar kelimeler: Reaktif hipoglisemi, devamlı glukoz monitorizasyonu, postprandial hipoglisemi, idiopatik postprandial sendrom

Files
EISSN 2822-6135